آکواریومها یا مخازن شفاف برای نمایش ماهیها معمولاً از شیشه یا اکریلیک ساخته میشوند، اما بسیاری از افراد نمیدانند که این دو ماده شفاف چه تفاوتهایی با هم دارند، به جز اینکه اکریلیک گرانتر است و احتمالاً بهتر، اما این تصور صحیح نیست. هر کدام از شیشه و اکریلیک مزایا و معایبی دارند که بسته به کاربردها و حجم مخزن، باید گزینه مناسب را انتخاب کرد. در این مقاله، به طور دقیق به این موارد اشاره خواهیم کرد.
خراش پذیری:
شیشه دارای ساختار فشردهای است و به سختی خراش برمیدارد، مگر اینکه با استفاده از یک ماده سخت با فشار زیاد بر روی آن بکشید. به طور مشابه، مثل ساییدن مرجانهای سخت با فشار زیاد به بدنه آکواریوم که کاری دور از ذهن است.
اما در مقابل، اکریلیک خراشپذیر است و علیرغم تلاش اغلب سازندگان در مقاوم سازی، گاهی اوقات حتی در جابجایی نیز تانک اکریلیکی خراش برمیدارد. خراش ممکن است با اصطکاک هر جسم زبر یا برخورد وسایل به آن ایجاد شود. به همین دلیل بسیار مهم است که شما برای نظافت آکواریوم اکریلیکی از اسکرابرهای نرم و لطیف استفاده کنید. مطمئن شوید که شنهای آکواریوم به پد اسکرابر شما نچسبد.
از طرف دیگر، اگرچه شیشه به سختی خش برمیدارد، اما معمولاً خش روی شیشه قابل تعمیر نیست. در حالی که خشهای اکریلیک با استفاده از کیتهای مخصوص پالیش قابل اصلاح هستند و میتوان خشهای ایجاد شده را در طولانی مدت حذف کرد.
جرم:
شیشه متراکم ترودر نتیجه چگال تر از اکریلیک است جرم مخصوص شیشه تقریبا 2 برابر اکریلیک میباشد به همین دلیل مخازن اکریلیکی در ابعاد خانگی معمولا ازمخازن شیشه ای سبک ترهستند.جابجایی آنها راحت تر ،هرچند به یادداشته باشید که بیشتر جرم یک آکواریوم،آب و دکور داخل آن است واین کاهش جرم خود مخزن تاثیر زیادی بر فشار وارده به محل نصب ندارد.
شکستگی وترک خوردگی:
شیشه تک لایه با ضربات شدید و نقطه ای ترک بر میدارد و پس از آن ماهیها و حجم زیادی از آب در محل رها میشود. به همین دلیل ما در پروژه های اجرایی خودمان تنها از شیشه های لمینیت و چندلایه استفاده میکنیم واین ریسک را تقریبا به صفر می رسانیم. البته اکریلیک هم ممکن است که بشکند اما میزان ضربه وفشاری که برای شکستن اکریلیک نیاز است بسیار بیشتر از شیشه است .معمولا ضربات و برخوردها فقط روی اکریلیک ایجاد خش میکنند.
فرم پذیری:
شیشه به دلیل سختی ذاتی خیلی فرم پذیر نیست ، و معمولا مخازن شیشه ای رابه فرم تخت و مستطیل میبینیم. البته میتوان با حرارت شیشه را خم کرد اما اینکار غیر از ضعیف کردن ساختار شیشه باعث ایجاد حالت عدسی گونه در آن میشود.و همه چیز در طرف دیگر شیشه خمیده بزرگتر یا کوچکتر از اندازه واقعی به نظر میرسد اما اکریلیک به راحتی به هر شکل قابل تصور درمیآید و انواع خمها و قوسها ی منظم یا نامنظم بر روی آن قابل اجراست ، همچنین خاصیت ذره بینی اکریلیک در وجوه خمیده بسیار کمتر است.و به همین دلیل آکواریوم های اکریلیکی در فرم های بسیار متنوع و با اشکال مختلف تولید میشوند.
مقاومت خمشی:
جام شیشه میتواند به میزان قابل توجهی بیشتر از وزن خود را در طول بدون خمش محسوس تحمل کند.به همین دلیل آکواریوم شیشه ای معمولا میتواند بدون کلاف و محافظ اجرا شود و معمولا خود شیشه میتواند کلاف کار نیز باشد و حتی میتواند تا میزان کمی خمیدگی را نیز بدون شکست تحمل کند ،البته آکواریوم شیشه ای باید یک پایه قوی و صلب برای تحمل کل بار مخزن داشته باشد.خیلی وقتها شکست آکواریوم شیشه ای به دلیل ضعف پایه آن اتفاق میفتد..مخازن اکریلیکی به پایه قویتر و حتی کلاف مستحکم نیاز دارند.و معمولا باید از همه طرف ساپورتهای کافی داشته باشد تا درصورتیکه تحت خمیدگی قرار بگیرنداز کلاف خارج نشوند و مشکلی برای آب بندی آنها بوجود نیاید.و چنانچه ضخامت اکریلیک مورد استفاده شما ضخامتی کمتر از میزان بار وارده داشته باشد آکواریوم تخت شما پس از آبگیری به صورت خمیده در خواهد آمد.
استحکام:
شیشه مورد نیاز برای ساخت یک مخزن شیشه ای خانگی ضخیم تر از معادل اکریلیکی آن میباشد، البته با سکوریت کردن شیشه میتوان این ضخامت را مقداری کم کرد ،در ضمن سوراخکاری شیشه کار ساده ای نیست و برای شیشه سکوریت غیر ممکن است اما اکریلیک علاوه بر ضخامت کمتر در هر نقطه ای قابلیت سوراخکاری برای ورود و خروجیهای فیلتر را دارد.
شکست نور:
ضریب شکست شیشه با آب تفاوت زیادی دارد.به همین دلیل وقتی نور از طریق هوا به شیشه ، آب و سپس به ماهی میرسد و پس از آن دوباره از ماهی،آب ، شیشه و هوا به چشم ما باز میگردد تقریبا 4 بار منحرف شده و در نتیجه رنگ ماهیها و محل آنها کاملا آن چیزی نیست که مشاهده میکنیم.البته این تفاوت در ضخامتهای بالا مشهود است و معمولا در آکواریومهای خانگی یا اداری حتی با ابعاد بزرگ این مورد محسوس نیست ،اما ضریب شکست اکریلیک تقریبا با آب برابر است و در فرآیند دیدن فقط 1 یا 2 بار انحراف اتفاق میافتد و رنگها ومکانها واقعی تر هستند.و این خاصیت باعث میشود که شما در پروژه های عظیم آکواریوم یا استخرهای شیشه ای که با اکریلیکهای با ضخامت های بعضا 50 تا 60 سانتی متری اجرا شده تفاوت زیادی را در نمایش حس نکنید و حتی خیلی وقتها حس میکنید که این اکریلیک چند سانتی متر بیشتر ضخامت ندارد.
شفافیت:
شیشه به شفافیت اکریلیک نیست اما در دراز مدت شفافیت خودرا حفظ میکند.وچه در یک مخزن جدید و چه قدیمی چندان تفاوت زیادی ندارد.حتی اگر مجبور شوید که یک وجه آکواریوم قدیمی تان را عوض کنید.تفاوت زیادی بین جام جدید با شیشه های قدیمی نمییابید.اما اکریلیک به مرور زمان زرد می شود.به خصوص اگر آنها در معرض نور مستقیم خورشید باشند .
شرکتهای سازنده بسیار برروی این موضوع کار کرده اند و تقریبا این فرآیند را در برخی اکریلیکهای با کیفیت کمتر کردهاند اما باز هم هنوز زرد شدگی اکریلیک در درازمدت وجود دارد.
هزینه:
قیمت شیشه از اکریلیک کمتر است و به دلیل مقاومت هایی که در بالا ذکر شد ،حمل و نقل آسانتری نیز دارد. همچنین نیاز به ابزار تخصصی کمتری برای کار دارد به همبن دلیل مخازن شیشه ای ارزانتر از مخازن اکریلیکی هستند. اما قیمت بالاتر مخازن اکریلیکی لزوما به معنی برتری آنها نیست، و در کل معمولا در جایی که امکان استفاده از شیشه وجود داشته باشد ساخت آکواریوم اکریلیکی اقتصادی و به صرفه نیست.
بالاخره شیشه را انتخاب کنیم یا اکریلیک ؟
در حقیقت این انتخاب ارتباط مستقیم با ابعاد کار و کاربری آن دارد اگر شما به یک آکواریوم کوچک در محل کار یا حتی یک آکواریوم نسبتا بزرگ برای منزل فکر میکنید. با توجه به تمام موارد مطرح شده بالا و امنیت بالای شیشه های لمینیت گزینه بهینه برای شما اجرای شیشه ای است اما اگر مایلید فرم خاص و انحنای متفاوتی را در آکواریومتان داشته باشید یا به یک مخزن بزرگ کوسه برای پروژه تجاری یا مسکونی فکر میکنید. یا دوست دارید استخری با یک بدنه بزرگ و شفاف داشته باشید باید حتما به سراغ اکریلیک بروید و با گرفتن مشاوره از متخصصان این رشته اکریلیک مطلوب را انتخاب کنید. و در یک جمله برای کاربریهای کوچک وخانگی قطعا برتری با شیشه است اما در پروژه های بزرگ وخاص که امکان ساخت با شیشه وجود ندارد گزینه بهینه حتی با توجه به هزینه بالای آن اکریلیک است.
راهای ارتباطی با مجموعه آکوا:
پرزنت حضوری:02155958384 پرزنت آنلاین:09205958384